QI brezžični polnilci

06/05/2015 0 Komentar(ji)

 

Kaj je brezžično polnjenje?

 

Brezžično polnjenje je metoda oddajanja energije preko zraka na električno napravo, katero želimo napolniti. S to tehnologijo ni potrebno več telefona vključiti v električno vtičnico. Razlaga je seveda preprostejša kot pa je ves tehnični proces v resnici. Spodnji diagram prikazuje osnovne principe induktivnega prenosa energije:

 

Brezžični prenos energije

 

Oddajna tuljava se nahaja na dnu (L1), sprejemna pa na vrhu (L2). Te tuljave so vgrajene v različne električne naprave. V tem primeru je L1 Wireless Charging Plate in L2 Telefon, ki podpira brezžično polnjenje. Izmenični tok v oddajni tuljavi ustvarja magnetno polje, ki inducira napetost v sprejemno tuljavo. Ta napetost se potem porabi za polnjenje mobilnega telefona.


Proizvajalci uporabljajo standard Qi (izgovorjava či) v svojih brezžičnih polnilnih napravah. Standard Qi je bil ustvarjen na "Wireless Power Consortium" in je sedaj v uporabi že v več kot 100 podjetij v svetu in je hkrati edini globalno sprejet vmesnik. Zavezanost proizvajalcev k uporabi samo enega standarda bo omogočala polnjenje mobilnih telefonov kjerkoli po svetu.

 


 

"Wireless Power Consortium" je konzorcij, ki potrjuje in sprejema standarde brezžičnega prenosa energije. V tem združenju sedijo člani zainteresiranih podjetij, proizvajalci naprav z brezčičnim prenosom energije. Sprejet standard Qi zagotavlja da lahko napravo z logom Qi polnite na katerem koli polnilnem mestu po svetu z istoimenskim logom, ne glede na proizvajalca ali znamko.

 


 

Nakup brezžične polnilne postaje lahko opravite tukaj:

 

http://www.gadgetfreaks.si/ostalo/qi-brezzicni-polnilci

Napišite komentar